Κυκλοφορούν: "Νοέμβρης 1973" και "Ρωγμές στο γύψο"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις RedMarks
"Νοέμβρης 1973"
"Ρωγμές στο γύψο"
Από τις εκδόσεις Redmarks, στα πλαίσια της διατήρησης της συλλογικής μνήμης και της συμβολής στα κινήματα αντίστασης του σήμερα, κυκλοφορούν δύο εκδόσεις αφιερωμένες στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και την αντίσταση στη στρατιωτική δικτατορία του 1967-74.
Νοέμβρης 1973. Η εξέγερση που ανέτρεψε τη δικτατορία
Αντώνης Νταβανέλος
Σελίδες 112, διαστάσεις 14x20,5
ISBN 978-618-83970-1-9
τιμή λιανικής €5,60
Εκδόσεις Redmarks, Νοέμβρης 2018
Η λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 ήταν και παραμένει ένα «κομβικό» γεγονός για τις πολιτικές εξελίξεις στη σύγχρονη Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Αριστερά.
Ανέτρεψε τη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967 και άνοιξε το δρόμο γα την περίοδο των μεγάλων αγώνων της Μεταπολίτευσης. Δημιούργησε τις συνθήκες για την ανάπτυξη μιας μαζικής και ανθεκτικής Αριστεράς, κλείνοντας ουσιαστικά το κεφάλαιο της ήττας των λαϊκών δυνάμεων στον Εμφύλιο Πόλεμο.
Οι εκδόσεις Red Marks κυκλοφορούν αυτό το μικρό βιβλίο, με την πεποίθηση ότι η πείρα από τους προηγούμενους αγώνες του κόσμου μας, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια να απαντήσουμε στα σημερινά προβλήματα του κινήματος και της Αριστεράς.
Αναλύεται τόσο το πλαίσιο (η παρακμή της Χούντας, η κατάσταση του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος) όσο και τα ίδια τα γεγονότα της εξέγερσης - με ζωντανές εικόνες του συγγραφέα που σπάνια εμφανίζονται στις κυρίαρχες αφηγήσεις - και η κληρονομιά της στη Μεταπολίτευση.
Στη σημερινή, 3η έκδοση περιλαμβάνεται ένα καινούργιο κείμενο, με τίτλο «το Πολυτεχνείο και η εποχή του», γραμμένο το Νοέμβρη του 2018, με στόχο περισσότερο στη σύγχρονη συζήτηση και τους τωρινούς προβληματισμούς. Περιλαμβάνεται, επίσης, ένα μικρό «παράρτημα» με υλικά της εποχής.
Στόχος της προσπάθειάς μας είναι να συμβάλει αυτή η μικρή έκδοση στον εξοπλισμό των σημερινών αγωνιστών/στριών με μια καλύτερη γνώση σχετικά με τους αγώνες, την πολιτικοποίηση, τα διλήμματα, που αντιμετώπισε ο κόσμος της Αριστεράς σε μια εποχή με σημαντικές διαφορές αλλά και σημαντικές αναλογίες με τη σημερινή περίοδο. Μια περίοδο όπου «ο δρόμος του Νοέμβρη» γίνεται όλο και πιο αναγκαίος, όλο και πιο επίκαιρος.
Περιεχόμενα στον σύνδεσμο
Ρωγμές στο γύψο. Παράνομος τύπος, λογοκρισία και προπαγάνδα στην Ελλάδα των Συνταγματαρχών (1967-1974).
Χάρης Δ. Ραϊτσίνης
Σελίδες 335, διαστάσεις 14x20,5
ISBN 978-618-83073-5-3
τιμή λιανικής €11,50
Εκδόσεις Redmarks, Νοέμβρης 2017
Ο παράνομος Τύπος είχε μεγάλη παράδοση. Το «Ιδιώνυμο», του 1929, ποινικοποίησε την «ανατρεπτική κομμουνιστική ρητορική» εγκαινιάζοντας μια μακρόχρονη περίοδο διώξεων. Ένα μεγάλο κομμάτι της εγχώριας αριστεράς αναγκάστηκε να περάσει στην παρανομία όπου διένυσε έξι διαδοχικά στάδια: την πρώιμη βενιζελική-μεταβενιζελική εποχή, τις «δύο δικτατορίες», την βάναυση τριπλή κατοχή, τον αδελφοκτόνο εμφύλιο, την «αδύναμη» μεταπολεμική δημοκρατία, την επταετία των συνταγματαρχών.
Όπως έγραφε ο Δημήτριος Σέρβος, ένας κομμουνιστής δημοσιογράφος που ασχολήθηκε με το θέμα, «ο προηγούμενος αιώνας σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλες περιόδους που το αντιδραστικό κράτος, είτε με την μορφή της αστικής δημοκρατίας - είτε με την μορφή της δικτατορίας, γιόμισε τις φυλακές και τις εξορίες με χιλιάδες κομμουνιστές».
«Κάποια μέρα θα πρέπει να γραφτεί το έπος του αντιστασιακού Τύπου», σημείωνε ο Στρατής Τσίρκας. «Πώς κάτω από την απειλή του χαφιέ και του βασανιστή, πλάι στο αδιάκριτο αυτί του φλύαρου γείτονα, μέσα σε υπόγεια, αποθήκες, ακατοίκητα σπίτια και ανολοκλήρωτες οικοδομές κυκλοφορούσαν οι παράνομες εφημερίδες. Και πως παρέκαμψαν την μύτη του ασφαλίτη, τους εβδομαδιαίους αιφνιδιασμούς, τις έρευνες σε πορτοφόλια, τσέπες, φόδρες και σε πάτους μελανοδοχείων».
Για τον συγγραφέα και περισσότερα στον σύνδεσμο
Για παραγγελίες: sales@redmarks.gr
Για Τύπο και Βιβλιοπαρουσιάσεις: info@redmarks.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.8233761 (Εκδόσεις-Βιβλιοπωλείο) - 210.8254625 (Πολυχώρος "Κομμούνα") - Ιουλιανού 67, πλατεία Βικτορίας, Αθήνα
Ώρες λειτουργίας:
- 12πμ -8μμ, Δευτέρα έως Παρασκευή